2018-01-29 12:13:57• hírek • Bede Emőke

2017 a nagymajtényi tűz éve volt

Hétfő reggel 9 órakor zsúfolásig telt az Északi Színház, ugyanis évértékelőre gyűltek össze a megye tűzoltói. A találkozón rendhagyó módon részt vett a Romániai Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) parancsnoka, Daniel Dragne is.

Az évértékelőt Nicolae Dima, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) parancsnoka nyitotta meg, majd hosszasan ismertette a 2017-es, Szatmár megyére vonatkozó eredményeket. Mint beszámolt róla, a tavalyi év fő célkitűzése sem volt más, mint az ezt megelőzőké: minél több incidensnél jelen lenni és garantálni a biztonságot, valamint lerövidíteni a bejelentés és a mentőakció között eltelt időszakot.
 

2017-ben összesen 8111 sürgősségi bejelentés érkezett, 2016-ban jóval kevesebb, mindössze 7742. Azonban nem csak a bejelentések száma, de a tűzesetek is megszaporodtak: 2016-ban 231 esetet regisztráltak, 2017-ben pedig 246-ot. Két évvel ezelőtt 56 bozóttűzhöz vonultak ki a lánglovagok, tavaly már 77 ilyen esetben kellett intézkedni. Természetesen arról is beszámoltak, hogy a több mint 8000 esetből mely típusúak voltak a leggyakoribbak. Kiemelkednek az elektronikai eszközök meghibásodása, a hibás vagy karban nem tartott kémények, az eldobott cigarettacsikkek miatti tűzesetek, valamint a szándékos gyújtogatás által okozott incidensek is.
 

2017-ben 26-an riasztották szórakozásból a tűzoltókat, 142 esetben a veszély megszűnése miatt fordultak vissza még útközben, illetve 262-szer vonultak ki olyan helyszínre, ahol végül nem került sor beavatkozásra. Ami a SMURD tevékenységét illeti, a 2016-ban regisztrált 5744 esethez képest 2017-ben jóval több dolguk volt, ugyanis 6030-szor kellett kivonulniuk.
 

Az év egyik fontos pozitívumaként Nicolae Dima azt emelte ki, hogy csökkent az egység reakcióideje, azaz a bejelentést követően gyorsabban kiértek a helyszínre, mint 2016-ban, sőt mi több, magának a beavatkozásnak is csökkent az ideje.
 

A 2017-es év legmeghatározóbb eseménye mindenképp a nagymajtényi földgázkút esete volt, melynek húsz napos története során több megye tűzoltói vívtak harcot a lángokkal. Az ebben az időszakban tanúsított erőfeszítéseiért Nicolae Dima oklevelet, Daniel Dragne, az IGSU tűzoltóparancsnoka pedig emlékplakettet vehetett át. Munkájukat Darius Filip prefektus és Kereskényi Gábor polgármester is méltatta. Végszóként Dima parancsnok megköszönte bajtársai munkáját, 2018-ra pedig eseményektől mentes időszakot kívánt nekik.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: